Οι πολιτείες κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ για εξαπάτηση με τα εμβόλια

Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν διαμορφώνει το σχέδιο της κυβέρνησης του για τον εμβολιασμό των Αμερικανών πολιτών, οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών των ΗΠΑ κατηγορούν την απερχόμενη διακυβέρνηση ότι τους εξαπάτησε όσον αφορά την ποσότητα των δόσεων εμβολίων που έχουν εξασφαλιστεί. 

Το ζήτημα με τις καθυστερήσεις παραδόσεων εμβολίων, που έχει οδηγήσει σε οργή και αντιδράσεις στην Ευρώπη, πλέον φαίνεται να επηρεάζει και τις ΗΠΑ. 

Ήδη το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ έχει παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα εμβόλια που είχε αρχικά υποσχεθεί και οι κυβερνήτες καλούν να γίνει άμεσα η διανομή των εμβολίων ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός της χώρας που έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία. Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού περισσότεροι από 390.000 πολίτες και οι συνεργάτες του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν εκφράζουν φόβους ότι τον Φεβρουάριο οι θάνατοι μπορεί να φτάσουν και τις 500.000.

Μέχρι σήμερα, με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna έχουν εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση μόλις 10,6 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για την Πρόληψη των Λοιμώξεων, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα είχαν γίνει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Η διακυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να γίνονται ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί την ημέρα και ότι έχει εξασφαλιστεί ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης η χώρα θα μπορεί να διαθέτει 300 εκατ. δόσεις εμβολίου.

Ωστόσο η έως τώρα πορεία των εμβολιασμών δεν φαίνεται να αποδεικνύει τα λεγόμενά τους.

Το υπουργείο Υγείας κάλεσε τις υγειονομικές αρχές των πολιτειών να καθυστερήσουν να λάβουν τη δεύτερη δόση τα περίπου 10 εκατομμύρια των πολιτών που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση. Υποστήριξε ότι τα εμβόλια υπάρχουν αλλά οι πολιτείες θα πρέπει να είναι «φειδωλές», ώστε να χορηγηθούν πρώτα σε όσους τα έχουν ανάγκη και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι άνω των 65 ετών.

«Εξαπάτηση σε εθνικό επίπεδο»

Αντιδρώντας σε αυτές τις ανακοινώσεις, αλλά και στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Washington Post ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει «ξεμείνει» από αποθέματα εμβολίου, η κυβερνήτης του Όρεγκον δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει υποπέσει στο παράπτωμα της εθνικής εξαπάτησης, απηχώντας και τη θέση των κυβερνητών άλλων πολιτείων.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, υποστήριξε ότι ο αντιπρόεδρος Πενς και ο υπουργός Υγείας τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα εξασφάλιζαν τα αναγκαία εμβόλια μέσα στην εβδομάδα, καθώς του είπαν, όπως και σε άλλους κυβερνήτες ότι υπάρχουν αποθηκευμένα στο Μίσιγκαν 50 εκατ. δόσεις.

«Και τώρα μας λένε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια», πρόσθεσε.

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και των κυβερνητών των πολιτειών της Νέας Υόρκης, του Ουισκόνσιν, του Κολοράντο και τουλάχιστον ακόμη πέντε πολιτειών, που δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ «μας είπε ψέματα», καθώς αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν προγραμματισμένους εμβολιασμούς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άσαρ, δήλωσε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η εν εξελίξει παραγωγή εμβολίων θα καλύψει σύντομα τις ανάγκες για τη δεύτερη δόση. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποθέματα».

Το σχέδιο Μπάιντεν

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατ. Αμερικανοί, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. 

Χαρακτηρίζοντας τα τεκταινόμενα όσον αφορά την έως τώρα πορεία των εμβολιασμών «θλιβερή αποτυχία», ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αυξημένες παραγγελίες συριγγών και άλλων προμηθειών.

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιάζει να καλέσει στο καθήκον γιατρούς που έχουν βγει στη σύνταξη, ώστε να βοηθήσουν στη διαδικασία και να μην απασχολούνται όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία, ενώ θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι συνταξιούχοι γιατροί θα αναλάβουν τον εμβολιασμό επαγγελματιών και εμπόρων και εργαζομένων και όλων όσοι δεν ανήκουν στις ομάδες των άνω των 65 ή τους ευπαθείς.

Για να αυξηθεί με το καθεστώς του επείγοντος η παραγωγή αναλωσίμων, όπως σύριγγες και άλλα αναγκαία για τον εμβολιασμό υλικά, δήλωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή τον Νόμο για την Άμυνα της χώρας.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Εθνοφρουρά θα παράσχει τις υπηρεσίες της στις πολιτείες ώστε να διευκολύνουν το έργο των εμβολιασμών.

«Είναι ώρα να θέσουμε υψηλούς στόχους και να τους κυνηγήσουμε», επισήμανε ο Τζο Μπάιντεν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί